luni, februarie 26, 2007

Privind postul ca pe o jertfa…


“Postul este hrana sufletului; si, dupa cum hrana trupeasca ingrasa trupul, tot asa si postul face mai puternic sufletul, il face mai usor, ii da aripi, il face sa stea la inaltime, sa se gandeasca la cele de sus si sa se ridice mai presus de placerile si dulcetile acestei vieti."
Sa vorbesc despre post poate fi o tema foarte usoara dar si foarte grea de prezentat.Este foarte usoara pentru ca toata lumea stie ce e postul si ce e rugaciunea….ca este spre desavarsire, dar si foarte grea de inteles si de practicat pentru ca teoretic lucrurile merg perfect din toate punctele de vedere…
De ce vorbim noi despre post totdeauna in sensul negativ?…luam partea de restrictie a postului si il definim ca fiind o perioada in care “nu am voie sa:…1…2….3”..de ce sa nu gandim intr-un mod diferit?.....
…sa abordam postul din punct de vedere pozitiv.El fiind un act de cult…deci o lucrare care nu se desfasoare doar intre mine si Dumnezeu in intimitatea mea ci in cadrul Biserici…e o randuiala pe care Biserica nu a pus-o ca o restrictie….ci ca virtute…postul este o jertfa.
Postul este o rânduială lăsată de Dumnezeu. Prima poruncă dată de Dumnezeu omenirii a fost una privitoare la post. Ea era neapărat trebuincioasă pentru noi în rai, mai înainte de căderea noastră: cu atât mai trebuincioasă este ea după cădere.
Postul e o stare “de bine”….nici nu postim noi cum posteste Hristos in noi si pentru noi…sigur posteste pentru noi la modul suprem al cuvantului ridicandu-se pe lemnul crucii si varsand pretiosul sau sange spre iertarea paktelor.
Pe langa abstinenta de la anumite alimente,postului trebuie alaturata si multa rugaciune si smerenie.Trebuie sa ne unim cu Dumnezeu printr-o convorbite permanenta si o stare sufleteasca divina. Prin urmare, postul presupune asocierea obligatorie cu rugăciunea...Fără rugăciune postul nu-şi atinge scopul. Este doar o înfometare!
Rugăciunea este una din puţinele activităţi umane care poate depăşi lumea cauzală şi poate fi auzită în lumile fără de păcat.
Postul nu foloseste lui Dumezeu…ci,atat postul cat si rugaciunea ne foloseste noua.El nu cere minuni de la noi,astea le face El...El doreste daruire.dragoste si credinta.
“Cat asculti de Dumnezeu,atat asculta si Dumnezeu de tine”(Pr Arsenie Boca)
Cu dragoste Oana...

Niciun comentariu: