luni, februarie 19, 2007

Depresia -

Dexul de spune ca depresia e acea stare de tristete profunda, pierderea dorintei de viata.
Oare nu e asta o caracateristica a societatii de azi? Mi-ar placea sa cred ca nu e si ca stirile de la ora 17 sunt doar o inventie pentru a creste ratingul. Din pacate ceea ce se vede la televizor nu e decat o mica parte din ceea ce se intampla. Fiecare a trait la un moment dat o tristete profunda o perioada mai mare de timp dar poate nu a avut destul curaj sa zica: da, am o depresie. Nimanui nu-i place sa recunoasca asta, e ceva intim.
De ce exista depresii? Pentru ca suntem prea stresati, pentru ca nu mai acordam valoare lucrurilor importante si pentru ca scala de valori nu mai este foarte clara, pentru ca evolutia societatii noastre in tranzitie o favorizeaza.
Daca traim o tristete profunda nu inseamna ca avem o depresie. Daca insa aceasta tristete se prelungeste pe durata a 2 saptamani si este combinata cu sentimentul de inutilitate, de auto-invinuire, oboseala fizica si mentala, tulburari de somn si de apetit, sentimentul de neajutorare, pierderea interesului pentru activitati ce odinioara creeau placere atunci putem fi siguri ca avem o depresie si e timpul sa solicitam ajutor. Cei mai multi se tem sa recunoasca de frica stigmatizarii, din orgoliu si din ignoranta.
Remedii? Ar fi si remedii dar cel mai valoros e hotararea de a se ridica a celui cazut. Datorita stresului se produce un dezechilibru chimic in creier ce se poate remedia cu medicamente si consiliere. De asemeanea e foarte importanta prezenta prietenilor, activitatea fizica regulata si activitati care sa creeze placere. Ceaiurile din plante sunt si ele de un real folos.
Facand referire si la un articol anterior as mentiona ca remediu chemarea lui Dumnezeu in viata noastra in momentul acesta dificil. Si da, nu avem dreptul de a fi deprimati dar nu pentru ca altii o duc mai prost ca noi ci pentru ca Dumnezeu si pentru noi a murit si S-a jertfit si ne-a daruit noua viata vesnica. Am nesocoti acest dar minunat daca am starui in aceasta stare. Depresia e apropierea de iad si il putem vizita dar sub nicio forma sa nu ramanem aici!
Caderea e omeneasca iar ridicarea intodeauna se face cu ajutorul lui Dumnezeu, ridicandu-ne inseamna ca am primit Har. Cadem si ne ridicam, cadem si ne ridicam... sa dea Dumnezeu ca la vremea intrebarii sa fim ridicati.
Din dragoste de viata,
Ecaterina

6 comentarii:

Oana spunea...

da...ai f mare dreptate....Dumnezeu s-a jerfit pentru noi si noi daca L-am asculta nu am ajunge acolo...la tristete profunda...dar avem o imperioasa neoie de El atunci cand suntem cazuti....
...la kat mai multe articole interesante...
Oana

afovidius spunea...

Avand in vedere ca imi contrazice din multe puncte de vedere compunerea mea commentu meu nu cred ca ar folosi la ceva. Oricum e bine organizata si interesanta dar data viitoare incearca sa scri un pic mai in abstract. Nu poti spune ca dupa doua saptamani exacte o persoana intra in depresie, pt uni dureaza mai mult pt alti mai putin. Incearca sa folosesti mai bine forme ca: daca sentimentul de tristete persista pe parcursul a mai multor saptamani... Asa compunerea mi se pare mult mai leterara decat matematica. (afOvidiu)

Ecaterina spunea...

Ovidiu, comentariul tau (al oricui de fapt) e bine venit atata timp cat e bine argumentat. Am mentionat de 2 saptamani pentru ca mai putin de atat nu e considerata depresie dar nici nu puteam sa scriu de mai multe saptamani pentru ca nu era corect din punct de vedere stiintific. Cred ca e bine sa aducem si o nota profesionista compunerilor noastre nu crezi?

Mariana spunea...

Si ai f mare dreptatSunt d acord cu u...depresia poate fi remediata cu ajutorul prietenilor,deoarece ei pot avea o influienta f mare pt acea pers care sufera d aceasta boala....o pot chiar convinge sa apeleze la un specialist. F frumoasa...felicitari :D !

afovidius spunea...

Inteleg ca ai vrut sa aduci si o nota profesionista compuneri tale, dar nu crezi ca daca m-ar interesa dupa cate saptamani se intra in depresia mai bine as citi un documentar? Mie mi sa parut ca data i-ai da compuneri un stil mai leterar ar fi mult mai interesanta. Oricum in afara de asta mie imi place modul tau de a scrie si am zis intotdeauna ca din punctul meu de vedere compunerile tale sunt intotdeauna interesante.

Iasmina spunea...

Imi place ca ai adus aminte de publicitatea care se acorda depresiilor si faptelor la care ne conduc acestea...din pacate,atunci cand vezi atatia oameni care se sinucid din cauza problemelor parca esti mult mai predispus la un comportament asemanator...cred ca ar trebui sa fie invitati mai des psihologi care sa poata explica ca acest tip de comportament este gresit si poate fi remediat un un minim efort...