marți, ianuarie 22, 2008

Eliade






Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, recitita de curand cu aceeasi dorinta si placere ca prima data e cartea pe care am citit-o la inceputul acestui an.

Cartea este scrisa la persoana I, autorul fiind si personaj. Romanul se prezinta sub forma de jurnal si este superb prin revelarea starilor prin care trece eroul. Adolescentul reprezinta tipul cititorului pasionat framantat de grijile, tulburarile si contradictiile adolescentei.

Desi sunt prezentate imagini ale vremii (1923-1924) adolescenta nu se schimba... doar activitatile difera. Printre activitati sunt mentionate ceaiurile, societatea culturala "Muza", cursurile plictisitoare, plimbarile prin Cismigiu si la Sosea, mersul cu Ajunul... Toate acestea sunt relatate pe parcursului unui an alaturi de schimbarile care se petrec in sufletul adolescentului. Nostalgiile, durerile si bucuriile sunt extraordinar surprinse si nu vreau sa spun mai mult in speranta ca veti cauta cartea pentru a va convinge.

E o carte minunata si care ar trebui citita de orice adolescent deoarece ofera o viziune ampla asupra acestei perioade din viata si ajuta la formarea unei personalitati si cunoasterea acesteia.

Un comentariu:

Oana spunea...

aici m-ai prins.......nu am citit-o....am tot zis k am sa o citesc...
M-ai motivat......urmatoarea carte pe care o voi citi...asta va fi ;)