miercuri, ianuarie 23, 2008

Lectia despre cerc...(N.S.)

marți, ianuarie 22, 2008

...al meu , (al tuturor) Nichita

Ecaterina l-a adus pe Eliade....eu vin cu Nichita.
Am citit si inca mai citesc,zilnic,il ascult,mi-l imaginez....incerc sa ma relationez tot timpul la el...la ceea ce a scris.
Ar fi in zadar sa il descriu pe Nichita aici si acum....e de necuprins....cu cat mai mult incerc sa-l descopar...cu atat mai mult se indeparteaza...
"ceea ce ne tulbura nu putem uita...
fiecare dintre noi este exact ce-si aduce aminte despre el insusi.Acum am o mare bunastare sufleteasca.Acum nu-mi aduc aminte nimic despre mine.Am sentimentul ca ma nasc cu fiecare cuvant pe care-l rostesc.Si totusi! O singura amintire imi bantuie buna-mea-stare de acum:mirosul sortului mamei mele,cand venea de la bucatarie cu farfuria ce mancare pentru mine....
Nu sunt de profesie nefericit.Nici un om tragic nu sunt din inclinare fireasca.Am adunat bucuria si fericirea a sa le comunic si altora.Tristetea e mai trecatoare decat osul sau scheletul.Ochii mei sunt destunati vederii si nu lacrimii."(nichita Stanescu)
asa era el....asa era lumea lui...asa ii e si opera...
nimic mai mult...
"A trebuit să vin a doua oară, pentru că prima oară abia acum îmi dau seama că nu există. A trebuit să vin a doua oară ca să-mi dau seama că prima oară nu există niciodată." (N.S.)
....Dacă florile şi-ar dărui oameni la fel cum oamenii îşi oferă flori, de unde ar fi tăiaţi oamenii?...

Eliade






Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade, recitita de curand cu aceeasi dorinta si placere ca prima data e cartea pe care am citit-o la inceputul acestui an.

Cartea este scrisa la persoana I, autorul fiind si personaj. Romanul se prezinta sub forma de jurnal si este superb prin revelarea starilor prin care trece eroul. Adolescentul reprezinta tipul cititorului pasionat framantat de grijile, tulburarile si contradictiile adolescentei.

Desi sunt prezentate imagini ale vremii (1923-1924) adolescenta nu se schimba... doar activitatile difera. Printre activitati sunt mentionate ceaiurile, societatea culturala "Muza", cursurile plictisitoare, plimbarile prin Cismigiu si la Sosea, mersul cu Ajunul... Toate acestea sunt relatate pe parcursului unui an alaturi de schimbarile care se petrec in sufletul adolescentului. Nostalgiile, durerile si bucuriile sunt extraordinar surprinse si nu vreau sa spun mai mult in speranta ca veti cauta cartea pentru a va convinge.

E o carte minunata si care ar trebui citita de orice adolescent deoarece ofera o viziune ampla asupra acestei perioade din viata si ajuta la formarea unei personalitati si cunoasterea acesteia.

marți, ianuarie 01, 2008

La multi ani 2008!

Sa ne aduca anul care a venit bucurii si impliniri cu pace.
LA MULTI ANI!