miercuri, septembrie 05, 2007

Geniul Einstein

Cine este geniul??? Einstein zicea: “Cum se face ca nimeni nu ma intelege, dar toata lumea ma iubeste?”. Intrebare ramasa fara raspuns pana in zilele noastre. Este un mister de ce Einstein a avut un asemenea succes pe cand multi alti oameni de stiinta nu mai putin importanti au ramas in umbra si sau pierdut in timp.
Einstein zicea ca daca teoria lui va fi corecta toti il vor vrea de partea lor, Nemtii il vor recunoste ca unu dintre ei in timp ce Francezi il vor numi cetatean al lumi. Totusi pentru a intelege gandirea de doi lei a oamenilor a mai zis ca in cazul opus Nemtii il vor numi evreu si Francezi Neamt. De ce avea dreptate? Pentru ca si in ziua de azi oameni fara sa-si dea seama gandesc in acelas mod, identic, neschimbat, e destul sa ne gandim la o partida de fotbal. De ce fotbal? Pentru ca atunci cand echipa noastra preferata castiga non ne bucuram zicand „AM CASTIGAT”… in schimb cand pierdem spunem „AU PIERDUT”. Observand atenti persoana celor doua verbe ne dam seama ca desi au trecut peste 50 de ani gandirea omului a ramas aceeasi.
Cu cateva zile in urma cotrobaind pe net am dat de o intrebare foarte interesanta: „Cine este geniul?” intrebare sfanta m-am gandit pe moment, vazand raspunsurile am ramas un pic dezamagit. Majoritatea celor ce raspunsesera credeau ca geniul e persoana care stie raspunsul la toate intrebarile, mie insa mi se pare un pic cam prea abstract. Dupa mine geniul nu este cel care invatza cartile pe derost, ci cel care reuseste sa priveasca realitatea din exterior reusind astfel sa puna intrebarea la care dupa se va chinui sa dea singur un raspuns. Einstein facea la fel, citea asculta parerile tuturor dar de multe ori pentru asi atinge scopul contrazicea unele legi ale naturi caci putea sa vada lumea intr-un mod total opus celorlalti semeni ai lui desi el spunea intotdeauna ca legile lui pot fi gresite.
Dupa mine Geniul nu este persoana ce raspunde la intrebari ci cea care reuseste sa formuleze intrebari ce pana in acel moment nu existau, este persoana ce priveste lumea dintr-un punct exterior realitati caci ramanand inchis inauntru nu vei vedea niciodata tot ceea ce te inconjoara asa cum poate vedea cel ce sta in exterior. Einstein a cautat toata viata lui o teorie care sa uneasca toate legile naturi intr-o unica teorie absoluta. Pana in zilele noastre aceasta teorie a fost imposibil de gasit…poate ca nu exista…poate ca e foarte complexa pentru capacitatile mintii omenesti, un lucru este sigur, oricine a creat universul, materia, trebuie sa fi avut o putere infinita. Geniul este „persoana care reuseste sa se apropie cel mai mult de ceea de este de negasit cel care este un gigant dar ce urca pe umeri de giganti”.